Izkusiti energijo Sarabraj pomeni objeti ljubezen …

Mateja


»Hvala za spoznanja in hvala, da sedaj svoj Camino vidim še s tiste plati, ki je bila prej zavita v sivino – meglo Pirenejev. Ogromno modrosti nam razložiš na preprost način. Bog je dal cvetlicam vonj, pticam petje … in nam razum … in TI si nam dala neprecenljivo knjigo.«

Ivan Gričnik,
avtor knjige Moj Camino

Zakaj dobri ljudje počnejo slabe stvari

 


Ta članek je namenjen vsem pridnim punčkam in dobrim fantkom, ki na poti vase izgubijo stik s temno platjo svoje biti, ki pa se ne glede na ves trud in motivacijo, ki jo usmerimo v notranji preporod, noče in noče odstraniti. Meditacije, duhovna potovanja, na tone knjig, a tam nekje v globini, še kar tli del ognja, ki nas sili v greh. Pa ponovimo vajo, a ogenj ostaja in le čaka na realizacijo in čas, ko nas lahko ponovno opozori na to, da smo ga spregledali. Pleme Cherokee v svoji stari zgodbi temu pravi ples med belim in črnim volkom, ki zahteva od vseh nas pravo mero dobrohotnosti in prizanesljivosti do obeh. Kajti oba sta tam z namenom, da nam tako ali drugače služita na poti do svetlobe.

 

Pogumno na potovanje

 

Z odpravo na pot osvetlitve odgovora na vprašanje, ki ga izpostavim v naslovu, se podamo na prostrano in eno najbolj skritih tem, ki vplivajo na naše življenje.  Na pot odkrivanja dvojnosti, ki nas v vsakem trenutku znova rojeva, je pomembno stopiti preudarno, brezpogojno predvsem pa z jasno namero, da opustimo stara prepričanja o tem, da smo dorbi ali slabi. Koristno se je vsaj za čas raziskovanja komplementarnosti teh dveh polov, opustiti nevtralnemu zornemu kotu nekritičnega opazovalca tega kar smo in se golo sleči pred ogledalom notranje resnice. Pri tem vam lahko knjiga Debbie Ford »Zakaj dobri ljudje počnejo slabe stvari« služi kot neprecenljiv orientir v svetu ukan, samomanipulacije, labirintov in demonizirane teme. »Če želimo nehati sabotirati same sebe, se moramo znati soočiti s seboj in biti pripravljeni razumeti, kako smo si zaradi osnovne ločitve od svoje pristne narave ustvarili izmišljeni jaz – ki ga v knjigi imenujem lažni jaz«.Prav zaradi lažnega jaza se začnemo ravnati neprimerno, uničevati razmerja, sabotirati svoje sanje, se izpostavljati tveganjem in spravljati v nevarne položaje.

 

Uspeti tudi po opustošenju

 

Cilj knjige, ki okrona dolgoletna potovanja avtorice v globine svoje teme, je spoznanje, da je najgloblja bolečina posledica razkola med višjo naravo in človeškim jazom. » S pomočjoinformacij in procesov zajetih v knjigi  boste lahko pozdravili najgloblja razočaranja, se uprli svojim negotovostim, se spoprijateljili z lastnimi dvomi in nesamozavestjo, soočili z notranjimi demoni in načini, s katerimi prispevate k lastnemu samouničenju. Gre za pot, da premagate gravitacijsko silo preteklosti in se predate neskončnim možnostim svojega resničnega in neomejenega jaza« poudari Debbie Ford, ki danes piše svetovne uspešnice, vodi delavnice in seminarje po celem svetu. Temu doda, da je prav njeno neomajno zaupanje v to, da se zlato skriva v temi, je tisto, ki ji je omogčilo, da je lahko zdravila svoj občutek sramu in stotinam ljudi pomagala ozdraviti njihovega.«Ne moja dobra stran, temveč njeni zlobni dvojček je bil tisti, ki mi je pomagal zaceliti čustvene rane in me je sčasoma privedel  na to življenjsko pot«o pomenu teme zapiše v knjigi avtorica in poudari, da niso bile njena inteligenca ali dobro zaznavanje tisti, ki sta ji omogočili pri preobrazbi, ampak modrost, ki jo je pridobila, ko je sprejela svojo jezo, nezadovoljstvo, sram, strah in negotovost. Prav nezmožnost funkcioniranja v svetu jo je prisilila v okrepitev duhovnih vezi in se naučiti, kako uspeti tudi po opustošenju.

 

Naša duhovna narava

 

Avtorica poudari, da smo ljudje v svoji osnovi duhovna bitja in da je v naši DNK zapisan načrt kako se vrniti k našemu resničnemu bistvu, k našemu višjemu jazu, našemu neomejenemu jazu. En od načinov, na katerega si nezavedno zagotovimo vrnitev, je tudi skozi bolečino. Bolečina je namreč povod za spremembo. Je duhovni vzvod, ki nam odpre vrata v nove realnosti. Samosabotaža je katalizator, ki lahko naš svet spremeni v enem samem trenutku. Le v nekaj sekundah se lahko iz arogantne in slepe osebe spremenimo v ponižnega in odprtega človeka. »Bolečina, ki si jo zadamo je izjemno duhovno darilo. Ko jo raziščemo in spoznamo njen pravi namen, nam bolečina naše lastne samosabotaže razkrije nova in na zemljevidu nezačrtana področja, ki nam lahko spremenijo potek življenja«nas motivira avtorica Debbie Ford in poudari, da je šibka točka človeške psihe, ki ji velikokrat rečemo temna stran, izvor vsakega dejanja samosabotaže.

 

Sram in zanikanje

 

Prav sram in zanikanje sta izjemno močna mehanizma vzpodbude naše temne strani, saj če bi sprejeli svojo šibkost, pomankljivosti in slabosti kot prirojeni del naše človeškosti, bi zmogli prositi za pomoč, ko bi nas popadel vzgib, s katerim se ne bi znali spoprijeti. Ker teh nagonov ne raziščemo in preučimo, ostanejo zaviti v občutkih sramu in zanikanja ter skriti v temi. In prav tam naša senčna stran, neželeni in zanikani vidik nas samih , raste in se krepi, dokler eksplozija ne postane neizbežna.«Razkriti moramo dve nasprotni sili, ki obstajata v vsakem od nas: tista, ki nas sili, da razvijamo svojo sposobnost dajanja in sprejemanja ljubezni, da smo pozorni na svoj notranji glas in prispevamo skupnosti – ter sila, ki nas zadržuje, ki sabotira naš trud in nas vedno znova usmerja v smeri, ki ni v skladu z našimi najvišjimi cilji in najglobljimi vrednotami. Napočil je čas, da odpremo oči in uvidimo, zakaj dobri ljudje – marljivi, predani, dobronamerni ljudje  – počnejo slabe stvari;in da odkrito pogledamo zakaj ostanemo svoj največji sovražnik«odkrito zapiše Debbie Ford, ki verjame, da je potovanje v svoje sence bogato potovanje z izjemnimi izkušnjami, ki svetlijo bivanje prav vseh vpletenih.

 

Tjaši Artnik Knibbe

 

Izjava urednice knjige  Barbare Lipovšek

 

Si upate priznati, kaj skrivate pred drugimi? Ozavestiti, kaj skrivate sami pred sabo? Ste že obrekovali zaradi nevoščljivosti, lagali zaradi hinavščine ali pohlepa, zamolčali kaj zaradi sebičnosti? Se upate prepoznati v maskah, ki si jih vsakodnevno zavedno ali nezavedno nadevate? Kaj počnete za dosego ciljev? Ste zapeljivi, šarmantni, ustrežljivi ali šaljivi? Igrate vlogo pridne punčke, tihe vode, brezskrbneža, prijaznega fanta ali večnega optimista? Ali ste raje v vlogi intelektualca, silaka, nadpovprečneža ali odrešenika? Samotarja, depresivneža, žrtve?   Odkar pomnim, sem se spraševala, zakaj o nekaterih stvareh »ne smemo« govoriti, zakaj so nekatere teme tabu, zakaj nad njimi plava oblak neizrekljivosti. Nisem razumela laži, prikrivanja, obrekovanja, molka, pretvarjanja ali mask. Obenem pa sem se začela zaradi strahu pred izločenostjo sama stapljati z okolico in izgubljati moč, da bi bila iskrena. Samodejno sem začela igrati različne vloge. Vse večja je postajala notranja razklanost. Vloge so igrale mene. Vsaka je vzela del mene. Povleklo me je v mrežo prikrivanja, sprejemanja slabih odločitev, postala sem sama sebi najhujši sovražnik. V takšnem začaranem krogu, kjer prevladujejo nezadovoljstvo, pasivnost in nesposobnost videnja realnosti, sem bila tudi, ko mi je v roke prišla ta knjiga. Bila je opomin na nekaj že pozabljenega, kot alarm, ki me je zbudil iz zanikanja. Šele takrat, ko ozavestiš in sprejmeš potlačeno ali prikrito, lahko kaj spremeniš in spet stopiš na pot iskrenosti, ki edina jamči pristno življenje, ki je v skladu z našimi vrednotami, in resnično ljubezen do sebe. Kot tak si se šele pripravljen odpovedati osebnim načrtom v korist kolektivnega dobrega, kar v trenutni družbi tako zelo primanjkuje. Odločitev o izdaji knjige v slovenščini je bila takojšnja, sprejelo jo je srce, želja, da se preseže dvojnost človeške narave in ozdravi notranji razkol na individualni in kolektivni ravni. Kaj se namreč zgodi, ko temo spustimo na plan, ko jo razkrijemo, ko si jo priznamo in se lahko o njej pogovarjamo? Kaj dobimo, ko smo resnično iskreni, v prvi vrsti iskreni do sebe? Svobodo.

 

 

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke